×

新导航介绍,点击查看

猪肉佬的呼啦圈 - 猪肉佬 - MyPOCO个性空间 - POCO.CN - - ...

我的博客文章

  • 被侵略的「成长」

    博客日记2012-04-25 10:19

      昨晚看了一电影——《佛陀:美丽的红色沙漠》,乃手塚治虫之作,只是旧作上了银幕,画面尚算唯美,只可惜少了一些宗教味道。故事开头是一智者雪山遇难,饥寒交迫,濒死之际,熊、狐狸、兔分别出现,欲用自己的方法救智者,然而只有兔无法抓到猎物让其果腹,故捡来柴支,让智者生火,然后纵身跳入火堆……

      这个故事在当年《圣斗士星矢:黄金十二宫篇》出现过,如今再看,已过廿载,我还是看着日本动画,甚觉惭愧。回想八十年代,国产动画还有一些精品,如今,只有什么「羊与狼」,抑或什么「猪侠」,愚昧之至,惨不忍睹!

    投票(0)|评论(0)|转帖(0)|浏览全文(558)
  • 校内随笔

    博客日记2011-08-01 22:54

      偶尔回想往事,犹如于时间长河中垂钓,有惊喜,有忧愁。


      今天又回到这个被称为母校的地方,早上还和朋友谈笑曰:「谈笑有师妹,往来无师兄」。可见在此资历之老。阔别多年,除了那栋大四时住的破旧宿舍外,其它都变了许多,曾经有点讨厌的校舍,如今多了一份复杂的情感。


      那些学校景致,人群组合,仿如昨日重现,历历在目。每每见此,不觉付之一笑。不再激情如昔,不再幼稚可笑,有时亦被自己的成熟和世故所吓倒,时间不愧是个狠角色,哈哈!


      工作多年,今想

    投票(0)|评论(0)|转帖(0)|浏览全文(598)
  • 随笔两侧

    博客日记2010-03-19 09:42

    栋梁老矣,理想有否

      某日出差至一小学,帮该校得奖嘅几个班影全家福(冇错系啲唔多权威嘅活动)。虽然影几张相要老夫山长水远赶去黄埔的确系屈就咗啲,但与其一日坐喺办公室同班「好同事」勾心斗角,不如出去吹吹风,感受下广州交通如何混帐好过,更何况有班得意嘅小朋友陪伴呢?

      啊!讲系轻松,同啲「甩绳马骝」影相并唔系咁容易,所以点解嗰啲小学班主任差唔多个个都系豆沙喉?对于过客嘅我嚟讲再清楚不过。做完嗮嘢,随行两个同事上去同校长密斟,我就同另一男同事喺操场上嘅长凳稍息片刻,享受一日难得嘅悠闲同清静,所谓「国事家事天下事

    投票(0)|评论(0)|转帖(0)|浏览全文(5)
  • 波尔多之恋

    博客日记2009-03-10 08:54

      我只系一只普通嘅法国水晶杯,我系话,如果冇同葡萄酒相遇嘅话……
      经典、高雅、气质不凡,呢啲都系人类对我赋予嘅价值观。对此,我不屑一顾,我嘅身体只系加入咗24%氧化铅嘅玻璃,唔同嘅系:真正嘅水晶杯,亦即系我,别于普通玻璃杯刚硬嘅质感,摸落去,总系有啲软淋淋嘅感觉,而且我嘅折射度同透光率都较玻璃杯好。
      有人话:波尔多杯注定要遇上葡萄酒。我就话:当葡萄酒冲破木塞,离开对佢封存已久嘅酒樽,就注定投入我嘅怀抱。
      「吭!」酒樽用力噉喺我身上撞咗一下,发出铿锵嘅撞击

    投票(0)|评论(0)|转帖(0)|浏览全文(1050)
  • 演奏厅

    博客日记2009-03-07 00:53

    投票(0)|评论(0)|转帖(0)|浏览全文(446)
  • 姑姐你好嘢

    博客日记2009-01-28 20:06

      「讲明先啊,如果条蛇打咗水或者冇咗个胆我都唔爱咖!」
      「得嘞,靓姐,你拣下先啦!」
      某日我姑姐喺市场买蛇,只见佢捉起一条蛇,用脚将蛇头踩喺地下,蛇尾向上,然后由蛇头至蛇尾一捋(音「挘」),「吱!」一声!一条水柱从条蛇嘅箩柚喷出,直射过马路对面。
      嗰啲打咗水嘅蛇,如果第一日卖唔出,第二日就会死,梗係唔要啦。卖蛇佬冇办法,攞过第条冇打水嘅嚟劏,点知一劏,果然係冇蛇胆嘅。条蛇最值钱嘅地方就係个蛇胆,自然好多人会喺呢度做手脚,攞咗个胆出嚟,谂住赚得深啲。
      由于事先讲好,佢冇办法唔换,卒之搞到要去其他人档

    投票(0)|评论(0)|转帖(0)|浏览全文(1057)
  • 妹记你好嘢

    博客日记2009-01-24 10:46

      琴晚系「年廿八,洗邋遢」,我好夜先返到返屋企,屋企同冰箱一样都系空了了。肚仔饿又唔想食饭,于是落楼下林师傅睇下有乜好食。
      「唔该爱一碗牛肉窝粉吖!」睇咗一轮,发现实在冇咩啱食,就求其点咗个比较饱肚嘅。
      「牛肉窝河系吗?」收银嘅妹记(广州话里面称呼啲食肆女伙计一般叫阿妹[mui1],读阴平)循例问到。
      呢个时候,我听到旁边一位食紧嘢嘅哥哥仔「kit1」声笑咗出嚟,我都笑笑口答到:「系啊,窝河~啊」。
      其实我哋去食粉,伙计一般都会问清楚你系食河粉定米粉,费事落错单,噉系无可厚非。但广东人一般比较注重意头,新年

    投票(0)|评论(0)|转帖(0)|浏览全文(2253)
  • 老窦你好嘢

    博客日记2008-11-17 10:15

      话说呢排我都因为热衷于研究广府文化,所以经常会同人讲起呢方面嘅话题。呢日啱啱喺论坛回完帖,屋企大门传嚟熟悉嘅锁匙声,老窦落班返嚟喇。
      佢一坐低,我就问佢:
      「老窦,知唔知广府系咩吖?」
      「好大间嘅屋啰!」佢不假思索噉答我。
      「……」
      我无言,老窦你系得嘅!

    投票(0)|评论(0)|转帖(0)|浏览全文(514)
  • 司奶你好嘢

    博客日记2008-10-14 11:37

      喺屋企行到车站嘅路上,经常见到啲司奶喺度放狗。今朝见到有只狗几得意,于是不自觉噉对佢露出善意嘅笑容,点知旁边嘅司奶见状,对只狗讲:「BB,叫哥哥早晨啦!」
      我几乎忍唔住嗌咗出嚟,哇!靓姐,我同你往日无冤,近日无仇,乜搞啲噉嘢吖?噉啫系点?只狗识叫我哥哥无非两种可能:一、佢有特异功能;二、我系狗公。但无论边种可能性成立,都会令我觉得自己唔正常。喂,你认自己系狗乸我冇所谓,不过我唔想做狗公啰!
      呢位司奶,你系得嘅!不过我承认自己重未豁达到可以接受一只狗叫我哥哥,对唔住!

    投票(0)|评论(0)|转帖(0)|浏览全文(158)
  • 细路你好嘢

    博客日记2008-10-10 18:23

      琴晚返屋企嗰阵,无意中听到两个大概二、三年级嘅小学鸡喺度倾偈,听完当场石化。
      A:「有个男朋友追个女朋友,女朋友锺意咗男朋友,之后男朋友就同女朋友交易……」
      B:「系交配啊,唔系交易啊!」
      A:「交配同交易咪一样。」
      当一个细路都明白「交配」同「交易」都系一样嘅社会,系几咁有哲学思维嘅社会,系几咁开明同开放嘅社会。细路,你哋系得嘅!只系,我冇办法接受到……

    投票(0)|评论(0)|转帖(0)|浏览全文(1208)
猪肉佬
个性签名:广东旧三宝:陈皮、老姜、禾秆草;广东新三宝:医生、司机、猪肉佬。

荣誉勋章:1枚

  • ×1
总 积 分:1467
关 注 者:61

媒体播放器

我的日历

我的最新动态 动态分类▼

读取数据中...

自我推荐作品

G肉佬之日常:Forged Note

嗰啲「一個九毫」嘅日子

冇乜人「姓」

想见时,却不见了

G肉佬之日常:Stock Certificate

G肉佬之日常:The Beginning Of The Da

G肉佬之日常:Talented

G肉佬之日常:Anxious

G肉佬之日常:Where Does This Ocean G

我的礼品箱送TA礼物

  • 发奋图强

  • 汶川挺住

  • 爱国激情

我的照片 相片分类

访问统计

最新评论

我的好友

好友最新动态 动态分类▼

读取数据中...

公开留言板